Matbloggen Kafé Gummien er et forsøk på å samle gode oppskrifter fra Kantinen på Johannes Læringssenter i Stavanger. Senteret og kantinen holder til nyrestaurerte lokaler i den gamle gummifabrikken i østre bydel. Kantinen fungerer som en opplæringsarena innen matlaging og norsk språk. Våre deltagere kommer fra store deler av verden, noe som setter farge og smak på maten som blir laget. Det er ikke alltid enkelt å fange smaken i målbare enheter til en ferdig oppskrift. Så kjære kollegaer og venner; oppfordringen er å prøve ut oppskriftene; gi forslag til forbedringer som gir nye smaksopplevelser...God Appetitt

tirsdag 15. februar 2011

Balti kylling









Er du glad i indisk mat, er denne kyllinggryten en av de bedre. Den er basert på en karritype som heter Balti og kommer fra den nordøstlige delen av Pakistan som tidligere var kjent som Baltistan. Du får kjøpt ferdig blandet krydder; Baltimasala heter det. Slike karripastaer er ganske enkle å lage. Oppbevar dem på glass i kjøleskapet, så kan de stå i to uker, eller i fryseren i opptil 3 mnd.

Ingredienser
4 PORSJONER

1 kg kyllingkjøtt
2 ss olje
2 fedd hvitløk
1 kanelstang
1/2 ts kardemommefrø
1 ss garam masala
1 ts sesamfrø
1 ts valmuefrø
1/2 ts fennikelfrø
2 store løk, i fine skiver
3 ss Balti-masalapasta (ferdig pulver eller se oppskrift på pasta under)
2 1/2 dl hønsebuljong
2 1/2 dl fløte
1 ss friske korianderblad

Slik gjør du:

  • Skjær kjøttet i terninger
  • Varm olje i en jerngryte eller wok og rørestek hvitløk, kanelstang, kardemommefrø og garammasala på middels varme i 1 min. 
  • Tilsett sesam-, valmue- og fennikelfrø og stek det i 30 sek. Skru ned varmen, tilsett løk og stek til løken er myk og gyllenbrun.
  • Tilsett masalapasta og kjøtt og stek det i 5 min. 
  • Skru ned varmen og hell i buljongen. La det småkoke under lokk i 20 min. Hell i fløten og la det koke i ytterligere 10 min, rør av og til.
  • Rør i korianderblad og smak til med salt og pepper. Serveres med nanbrød eller ris.
Tips: Ønsker du mer grønnsaker, kan du tilsette blomkålbiter og gulerot. 


Karripasta - Baltimasala - pasta










Tørrstek 4 ss korianderfrø, 2 ss spisskummenfrø, to knuste kanelstenger, 2 ts av hver av:fennikelfrø, svarte sennepsfrø og kardemommefrø, 1 ts bukkehornfrø, 6 nelliker, 4 lauvbærblad og 20 karriblad i en liten panne på middels varme til det begynner å dufte aromatisk. Legg blandingen i en morter og la den avkjøles før den knuses til puver. Tilsett 4 ts malt gurkemeie, 4 ts hvitløkspulver, 2 ts malt ingefær, 1 1/2 ts chilipulver, og 2 1/2 dl eddik. Varm 2 1/2 dl olje i en kjele og rørestek pastaen i 5 min. Hell det på varme, steriliserte glass, som forsegles.



1 kommentar:

  1. Hei Hege!
    Her inne var det mye lekkert og fristendes, og det beste av alt oppskrift med bilder til, jippi! Har lag meg som følger og gleder meg til å bli inspirert. Dette ser nydelig ut!
    Klem fra Anne Karin

    SvarSlett