Matbloggen Kafé Gummien er et forsøk på å samle gode oppskrifter fra Kantinen på Johannes Læringssenter i Stavanger. Senteret og kantinen holder til nyrestaurerte lokaler i den gamle gummifabrikken i østre bydel. Kantinen fungerer som en opplæringsarena innen matlaging og norsk språk. Våre deltagere kommer fra store deler av verden, noe som setter farge og smak på maten som blir laget. Det er ikke alltid enkelt å fange smaken i målbare enheter til en ferdig oppskrift. Så kjære kollegaer og venner; oppfordringen er å prøve ut oppskriftene; gi forslag til forbedringer som gir nye smaksopplevelser...God Appetitt

mandag 19. september 2011

Linsesuppe Masoor Dal

I dag stod det linsesuppe på menyen, og det var utsolgt før kl.12. Ingenting er bedre for oss som lager maten at folk kjøper og er fornøyde. Denne grydrede linseretten er smaksatt med løk, hvitløk og sitronsaft. Dette smaker herlig, og ikke minst, næringsrikt og sunt - en rett du kan nyte med god samvittighet.

Denne suppa er egentlig en blanding av en indisk oppskrift jeg fant i en gammel indisk kokebok og en oppskrift fra Kokebok for alle, som brukes i Kost og helse på ungdomsskolen i dag.
Bruk krydder, hvitløk, ingefær og chili som basisvarer, og varier med de grønnskaene du har tilgjengelig. De som fungerer best, er de som har lang koketid.

Ingredienser:
4 PROSJONER
4 ss olje
6 hele nellik
6 kardemommekapsler
1 bit kanelstang, ca 2 1/2 cm lang
1 løk, hakket
2 1/2 cm frisk ingefærrot, finhakket
1 grønn chili, uten stilk og frø, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 ts garam masala
1/2 gurkemeie
1/2 blomkål
1 gulrot
1 neve brekkbønner
1 rød paprika
1 ss tomatpure eller ferske tomater. Tomatene må da skoldes først.
1 neve hakket koriander
250 g røde linser, godt skylte
4 ss sitronsaft
salt
1 terning hønsebuljong
Fremgangsmåte:
  • Varm oljen i en tykkbunnet kasserolle. Tilsett nellik, kardemomme og kanel, og rørestek til de begynner å bli mye.
  • Tilsett løken, og stek den til den er myk og blank. Ha i ingefær, chili, hvitløk, garam masala og gurkemeie.
  • Kutt grønnsakene i mellomstore biter, og stek dem sammen med det andre.
  • Press over sitronsaft.
  • Dryss i linsene, og rørestek i ett minutt. Dryss i 1 ts salt, og hell på vann til det står 3 cm over linsene. Kok opp, demp varmen, legg på lokk, og la det trekke til linsene er møre og begynner å mose seg, ca. 20 min.
  • Pynt med koriander.
  • Server med ris eller brød.
Tips! Linser er veldig næringsrike, med mye nedbrytbare fibre og protein, men lite fett. De er rike på jern, folinsyre og kalium. Spiser du linser regelmessig, kan det senke kolesterolet og gi et mer stabilt blodsukkernivå.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar