Matbloggen Kafé Gummien er et forsøk på å samle gode oppskrifter fra Kantinen på Johannes Læringssenter i Stavanger. Senteret og kantinen holder til nyrestaurerte lokaler i den gamle gummifabrikken i østre bydel. Kantinen fungerer som en opplæringsarena innen matlaging og norsk språk. Våre deltagere kommer fra store deler av verden, noe som setter farge og smak på maten som blir laget. Det er ikke alltid enkelt å fange smaken i målbare enheter til en ferdig oppskrift. Så kjære kollegaer og venner; oppfordringen er å prøve ut oppskriftene; gi forslag til forbedringer som gir nye smaksopplevelser...God Appetitt

tirsdag 18. oktober 2011

Thailandske fiskekaker Thot man pla

Det har gått en stund siden Phorniphol sluttet hos oss på kjøkkenet, og ennå har vi ikke turd å lage hennes fantastisk gode fiskekaker for egen hånd. Men nå var tiden moden til å prøve. Dagen skulle bli en desperat jakt på brekkbønner, som ikke var enkelt å få fatt i, ivertfall ikke klokka ni om morgenen. Løsningen ble innvandrerbutikken i sentrum som åpner klokka ti. Med en god dose tålmodighet....etter 20 minutters venting utenfor stengt butikk, kom far og sønn kjørende. De hadde forsovet seg. Men brekkbønnene fikk vi, og fiskekaker ble det til kantinen åpnet 11.20. Godt jobba hele gjengen...og kundene fikk ikke rost maten nok. Dette gjør vi gjerne om igjen...og det var slett ikke så vanskelig som vi hadde trodd.

Ingredienser:
6 PERSONER

1 1/2 ts rød karripasta
500 g hvit fiskefilet, uten skinn
2 ss potetmel
2 ts fiskesaus
1 kyllingbuljong
1 egg
50 g brekkbønner
2 kaffirlimeblad
1 frisk, rød chili, uten frø og finhakket
Tips: en liten bunt frisk koriander er godt å ha i.

Til dipsausen:
100 g sukker
1 1/2 dl hvitvinseddik
1/4 dl vann
1 ss fiskesaus

1 gulerot, i tynne strimler
5 cm agurk, uten skall og frø, i tynne staver
finhakket koriander
1 rød chili, hakket
1 rød sjalottløk, finhakket
1 ss  hakkede, ristede peanøtter uten skall

Fremgangsmåte:

  • Mal og rens fisken. 
  • Ta den gjerne i en kjøkkenmaskin, og kjør den sammen med egg og karripasta.
  • Bland i potetmel, fiskesaus og buljong
  • Hakk kaffirblader og brekkbønner
  • Avkjøl blandningen i kjøleskapet en stund
  • Varm olje og form små boller av fiskemassen og stek dem.
  • Lag dipsausen:  Kok opp sukker, eddik, vann og fiskesaus. 
  • La det koke til sukkeret er oppløst. Sett den til avkjøling.
  • Rist peanøttene på en tørr stekepanne, og finhakk dem etterpå.
  • Bland alt sammen med sausen.
Steketips til fiskebollene: Ha mye olje i en panne med høy kant og la dem flyte i oljen. Pass på at de ikke setter seg i bunn. bruk en hullsleiv til å holde dem oppe. Legg dem på en rist eller tørkepapir for å dryppe av seg.

Server fiskekakene med varm eller kald dippsaus yntet med chilistrimler. Godt med ris til.

Tips:   Fisken kan byttes med kyllingkjøttdeig.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar